Polub mnie na facebooku

niedziela, 16 września 2012

Lasagne z warzywami


Polecam przepis na lazanię. Niedziela miała być przeznaczona na tworzenie prezentacji, wyszło jednak inaczej...

Składniki:

- 12 płatów lasagne
- 200 g szpinaku
- 2 ząbki czosnku
- duża cukinia
- 4 duże pomidory
- garść listków bazylii, suszony tymianek, sól, pieprz
- 150 g smietnkowego serka kanapkowego
- 250g mozzarelli
- 3 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
-  4 łyżki oliwy
- Garść pomidorów koktajlowych

Przygotowanie:

Czosnek przeciśnij przez praskę. Szpinak opłucz, posiekaj liście, przełóż na sito, przelej wrzątkiem, osącz. Wymieszać z czosnkiem i serkiem śmietankowym, przyprawić solą i pieprzem.

Cukinię pokrój na cienkie plasterki, podsmaż partiami na 2 łyżkach oliwy. Mozzarellę i pomidory  pokrój na plasterki.

Naczynie żaroodporne posmaruj pozostałą oliwą. Płaty gotuj w osolonym wrzątku przez 3 min i ostrożnie wyjmij. Pierwszą warstwę lasagne ułóż w naczyniu, posmaruj oliwą, na makaronie ułóż plasterki cukinii i pomidora (uzyj ½ pomidorów). Posyp tymiankiem. Kolejne 3 płaty makaronu połóż na warzywach, posmaruj oliwą, pokryj farszem ze szpinaku i serka. Przykryj następną warstwą makaronu ( też posmaruj oliwą) na niej ułóż pozostałe plastry pomidora, listki bazylii i plastry mozzarelli, oprósz pieprzem. Przykryj ostatnimi 3 płatami lasagne, polej jogurtem wumieszanym z tartym parmezanem na wierzchu ułóż pomdorki koktajlowe.
Piecz przez 40 minut w temp. 180.st.

Lazania Julii :)

Brak komentarzy: