Ostatnio
miałam okazję podrażnić kupki smakowe Polentą z konfiturą z czerwonej cebuli.
Nie byłam do
końca przekonana do tego zestawu, tym bardziej, że dookoła kusiły inne smaczne
i wypróbowane już wcześniej potrawy.
Ciekawość jednak zwyciężyła i zaowocowała tym, że dzielę się znalezionym
przepisem na pyszną konfiturę:
Składniki
1 kg czerwonej cebuli
suszony tymianek
3 ząbki czosnku
oliwa z oliwek
6 łyżek octu balsamico
3 łyżki miodu
sól, świeżo mielony czarny pieprz
Przygotowanie
Cebulę pokroić w wiórki. Smażyć na oliwie powoli, aż się zeszkli, zwiększyć ogień, by się zrumieniła. W trakcie smażenia dodać posiekany czosnek, roztarty w palcach tymianek, sól, pieprz. Kiedy cebula jest miękka dodać miód, zamieszać i po chwili wlać balsamico. Chwilę pogotować aż odparuje. Uzupełnić przyprawy. Podawać do mięs, szczególnie pasztetów.
Rada
Cebula smażona na oliwie szybciej zmięknie, kiedy ją posolimy.
1 kg czerwonej cebuli
suszony tymianek
3 ząbki czosnku
oliwa z oliwek
6 łyżek octu balsamico
3 łyżki miodu
sól, świeżo mielony czarny pieprz
Przygotowanie
Cebulę pokroić w wiórki. Smażyć na oliwie powoli, aż się zeszkli, zwiększyć ogień, by się zrumieniła. W trakcie smażenia dodać posiekany czosnek, roztarty w palcach tymianek, sól, pieprz. Kiedy cebula jest miękka dodać miód, zamieszać i po chwili wlać balsamico. Chwilę pogotować aż odparuje. Uzupełnić przyprawy. Podawać do mięs, szczególnie pasztetów.
Rada
Cebula smażona na oliwie szybciej zmięknie, kiedy ją posolimy.
1 komentarz:
Podrażniłaś moje kubki smakowe zdaniem: "Ostatnio miałam okazję podrażnić kupki smakowe..."
...no może nie całym, a kupką ;)
Prześlij komentarz