Składniki:
CIASTO:- 400 g mąki- 250 g masła lub margaryny- 200 g cukru- 1 cukier waniliowy- 6 jajek- 3 łyżeczki proszku do pieczenia- 2 łyżki kakao- 1/2 kg truskawekPOZA TYM:-1 budyń waniliwy- 400 ml mleka- 200 g masła- 50 g cukru- 1 galaretka truskawkowa
Sposób przyrządzania:
CIASTO:1. Ucieramy masło z cukrem i cukrem waniliowym. Dodajemy jajka, mąkę z proszkiem do pieczenia i wszystko ucieramy lub miksujemy mikserem.2. Połowę ciasta wylewamy do blachy wyłożonej pergaminem. Drugą połowę mieszamy z kakao, wylewamy na jasne ciasto i układamy truskawki (całe albo połówki- zależy jak są duże) lekko wciskając je w ciasto. Pieczemy 40 minut w 180 stopniach.KREM:3. Z 400 ml mleka
gotujemy budyń. Studzimy.4. Masło ucieramy z cukrem dodając stopniowo ostudzony budyń.5. Galaretkę przygotowujemy wg.
przepisu na opakowaniu.I NA KONIEC:6. Ostudzone ciasto smarujemy kremem a na to wylewamu lekko tężejącą galaretkę. Wstawiamy do lodówki
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz