- 25 ml (5 łyżek) tłustego mleka
- 10 dag masła
- 15 dag kaszy manny
- 12 dag cukru
- 2 jajka
- 2-3 krople esencji waniliowej
- 1 łyżka mąki
- kilka dowolnych czerwonych owoców do ozdoby
Sos: - 25 ml tłustego mleka
- 25 ml śmietanki 36-proc.
- 1 łyżeczka miodu
- 4 nitki szafranu
Quenelles - sposób przygotowania
W garnku z grubym dnem wymieszaj mleko, cukier i pokrojone masło. Dodaj esencję waniliową i powoli podgrzewaj, aż masło się roztopi. Wsyp mannę i przez 5 minut podgrzewaj, cały czas mieszając. Zdejmij z ognia i ostudź.Do przestudzonej masy wbij jajka, dobrze wymieszaj.
Stolnicę oprósz mąką. Nabieraj łyżką masę i utocz z niej na stolnicy wałeczki.
Zagotuj 3 litry wody, lekko ją posól. Wrzuć kluseczki. Gdy wypłyną na powierzchnię, wyłów je łyżką cedzakową, osącz i przełóż do miseczek. Zabezpiecz przed wystygnięciem.
Przygotuj sos. Podgrzej mleko ze śmietanką i miodem. Dorzuć nitki szafranu. Przykryj i pozostaw na maleńkim ogniu przez 5 minut. Przecedź i wylej gorący sos na quenelles.
Przed podaniem możesz ozdobić każdą porcję czerwonymi owocami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz